Monday, January 3, 2011

politik bangsa atau agama?

"Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya. [Surah Al-Zukhruf, 43:36]

Manusia sentiasa berubah, dan perubahan itu perlulah dibuat dalam lingkungan yang positif, menuju hijrah. Saya bukanlah seorang yang mahir berpolitik, namun atas dasar bahawa ini adalah salah satu keperluan dalam kehidupan, makanya perlu saya mengambil peduli tentang hal ini

Rata-rata jika ditanya mengenai hal politik, ramai anak muda yang menggeleng kepala, tanda tidak mahu terlibat sama. Melihat dari perspektif bahawa politik itu celaru, keliru, kotor, busuk, sampah dan sebagainya kerana dihuni oleh manusia-manusia yang kosong nilai amanahnya, itu bukan tanda alasan utama untuk kita menidakkan sikap kepedulian dalam hal ehwal politik.

Media massa dewasa kini sudah semakin lari dengan peranan dan tanggungjawab mereka yang sebenar. Menyalur maklumat yang telus kepada masyarakat, bukan sekadar memilih haluan dan memburukkan haluan yang lain. Anak-anak muda lebih gemar menjadikan berita-berita di internet sebagai rujukan utama. Kuasa anak muda bergelombang pada pilihanraya yang lalu. Menunjukkan tanda protes kepada kerajaan atas lakonan politik yang begitu muak dan memualkan.

Setiap kali saya melawat ke sekolah, bertemu guru-guru yang pernah mengajar saya dahulu, topik perbualan kami lebih menjurus kepada isu semasa dan putaran politik Malaysia. Benar, seronok jika dapat berbual dengan para pendidik yang memberi pandangan dan kadangkala terselit perdebatan, bukan untuk menentukan siapa benar atau salah, kerana akhirnya kami sedar bahawa itulah realiti kini.

"Baguslah kau, aku jarang dapat berbual dengan kawan-kawan tentang hal politik, tapi tak sangka kau pun minat juga,"

"Itulah, aku pun tak sangka, sebab kawan-kawan aku pun tak minat cerita hal politik. Kalau kau nak, boleh jumpa ayah aku, lagi best kalau dapat berbual dengan dia. Ayah aku selalu cerita hal-hal macam ni kat aku," jawab kawan saya pula.

POLITIK DAN HIDUP ITU SIMBIOSIS

Salah satu juzuk dalam kehidupan kita adalah politik. Tanpanya maka tidak wujud kehidupan berorganisasi dan sebagainya. Justeru, saya agak kecewa apabila kebanyakan masyarakat tidak mahu mengambil tahu mengenai hal politik ini. Sikap AKU TIDAK PEDULISME dan ADA AKU KISAHME adalah suatu penyakit atau barah yang mula hinggap di dalam diri masyarakat kini.

Saya tidak mahu menuding jari pada sesiapa kerana puncanya juga adalah dari ahli politik yang menyelewang niat mereka dari membela nasib rakyat. Mementingkan nasib kroni dan periuk nasi sendiri, menyebabkan kebanyakan masyarakat cukup kecewa dengan sikap pemimpin sebegini.

Anak muda, dengarkan ini! Anda mahu hidup bersenang-lenang, keselamatan terjamin, kesihatan terjaga dan sebagainya namun anda sendiri menidakkan rasa mahu mengambil peduli tentang hal politik. Kemahuan dan kehendak anda itu lahirnya dari hal ehwal politik, justeru malulah pada diri kerana anda ibarat melukut di tepi gantang!

Malahan saya juga begitu kecewa pada wajah politik yang dicemari dengan ahli yang begitu taksub dengan parti hingga tidak sedar diri saling memfitnah. Bersikap matanglah dalam berpolitik! Kata-kata keji, buruk, fitnah dan umpatan, adakah itu yang diajar oleh misi dan objektif parti kepimpinan anda? Jika benar, pemimpin parti melakukan sebegitu, perlukah kita turut mengikut kelakuan mereka yang buruk?

Bila melihat laman haluan kiri dan kanan, saya sering melihat komen yang ditulis. Hampir 90% mengutuk dan menulis dengan kata-kata keji dan kotor, di mana kewibawaan dan kematangan kita dalam berpolitik ketika itu? Ingat, kata-kata yang ditulis itu menzahirkan keperibadian anda sebenarnya. Saya mohon, ayuh kita menjadi matang dalam pemikiran dan perasaan!

ISU KETUANAN : HAK ALLAH ATAU HAK KITA?

Lewat masa kini, suara-suara yang berkumandang memainkan kembali mengenai isu ketuanan, isu kenaikan harga barang dan sebagainya. Ketuanan melayu, itu yang diperjuangkan. Bangsa Melayu, sibuk memperjuangkan hak sendiri, kerana ini tanah air mereka, hingga tidak memikir hati dan jiwa bangsa lain.

"Tanah air ini, milik bangsa kita, perlu kita perjuangkan!," ucap seorang pemimpin parti perjuangan bangsa, berapi-api pidatonya pada persidangan antarabangsa. Terlupa akan sesuatu bahawa tanah ini, bumi yang dipijak ini adalah milik Allah, hak Allah. Kalian sibuk memperjuangkan hak bangsa, tetapi di mana perjuangan untuk hak Allah?

Logiknya, saya fikir, jika asas perjuangan sesebuah parti itu atas nama bangsa, maka tidak RELEVAN untuk diguna pakai lagi. Malaysia punya masyarakat yang berbilang kaum dan bangsa, jika semua parti mahu memperjuangkan nasib bangsa, hingga kiamat pun tidak akan habis perjuangan itu.

Tetapi jika asas perjuangan adalah nama KETUANAN IMAN DAN ISLAM, itu adalah sepatutnya. Kita mahu hidup sejahtera, aman dan selesa, semua itu ada pada ISLAM. Fikrah kita sama, kiblat kita sama, hanya kerana nafsu dan ego yang membezakan corak perjuangan ini. Justeru, tidak salah untuk kita saling meletak ego dan nafsu, kembali kepada perjuangan IMAN dan ISLAM.

Wahai jiwa yang buta sejarah! Lihat sirah Rasulullah SAW, bagaimana Negara Madinah yang dipimpin oleh baginda hidup sejahtera, hidup berbilang kabilah dan bangsa, namun bagaimana Rasulullah boleh memimpin dengan begitu baik sekali, politiknya sejahtera. Di Madinah, ada sahaja yang bukan beragama Islam, tetapi mereka boleh menerima dan hidup sejahtera.

Pada masa itu,adakah para sahabat berpolitik atas nama perjuangan kabilah atau bangsa? Jawapannya TIDAK! Para sahabat dan orang Islam amnya, memperjuangkan kalimah Allah, menjadikan IMAN sebagai ketuanan diri. AJARKAN MEREKA TENTANG POLITIK BERWAJAH ISLAM

Jika anak-anak yang masih muda belia berbicara tentang politik, mungkin terkejut ibu bapa, menjadi panik. Ibarat si anak sudah melakukan khilaf paling besar dalam diri mereka, lantas dicuci minda anak supaya tidak berfikiran seperti itu. Ini kesalahan paling fatal pernah saya lihat!

Ajarkan anak tentang politik yang berwajah Islam, bagaimana? Didik mereka menjadi anak yang berAMANAH, didik mereka menjadi anak yang berPERIBADI AL-QURAN DAN SUNNAH, didik mereka menjadi anak yang MENEPATI MASA, didik mereka cara menjadi pemimpin yang ADIL.

Itu adalah tanggungjawab ibu bapa, bukan sekadar cukup pakai, makan dan tempat tingaal mereka, tetapi asas kehidupan berpolitik inilah yang sering ibu bapa terlepas pandang. Apabila sudah terdidik dengan peribadi sebegini, insyaAllah mereka akan lebih berfikiran matang, menentukan hak dan batil. Ini yang kita mahukan, bukan sekadar melihat anak muda kita leka dengan hiburan yang bisa meroboh jiwa dan iman mereka

Saya mohon kemaafan andai entri ini menyebabkan ramai yang marah, terhina atau rasa bermacam-macam, kerana ini hanyalah pendapat dari seorang anak muda yang masih mentah dalam kehidupan.

Mana yang elok, jadikan pengajaran, mana yang salah jadikan pedoman.

Tegurlah jika diri ini salah, kerna ego itu dididik dengan siraman nasihat.

Marilah kita kembali kepada perjuangan hidup yang sebenar. Perjuangkan ISLAM,maka nasib BANGSA juga turut terbela,insyaAllah..

Wallahua'alam bisssawab.

No comments:

Post a Comment